Baharat deyince aklımıza neredeyse lezzetten önce antioksidanlar geliyor. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirdiğim, profesyonel iş ve sosyal hayatımda danışanlarımın ofis veya online diyet programlarında mutlaka kullanmalarını önerdiğim baharatları sizinle de paylaşmak istedim. İşte mutfağımdan eksik olmayan 10 altın baharat:
1.Zerdeçal
Zerdeçalın aktif bileşeni kürkümin güçlü anti inflamatuar ve antioksidan etkiye sahiptir. Aynı zamanda kan dolaşımını artırarak damarlarda istenilmeyen pıhtılaşmaların da önüne geçer. Kalp sağlığının bozulmasında etkili olan inflamasyon (iltihaplanma)’ a karşı vücudumuzu güçlendirir, bunun yanında kolesterol sevilerinin düşürülmesi ve hücrelerdeki oksidasyonu önleyerek damarların sertleşmesini engeller. Bağışıklıktan tutun zayıflamaya kadar saymakla bitmeyen pek çok faydası bulunan zerdeçal benim de sofralarımın vazgeçilmez baharatlarından biridir. Pişirildiğinde sağlık etkilerini daha fazla gösteren bu baharatı yemeklerinize 1 tatlı kaşığı ekleyebilir veya yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünlerine ilave ederek tüketiminizi artırabilirsiniz. Etkisini artıran bir diğer faktör ise karabiberdir. Birlikte tüketildiğinde kürküminin vücuttaki etkinliği artmaktadır. Aynı şekilde yağ da zerdeçalın emilimini artırarak daha fazla fayda görmemizi sağlar; ancak burada yağın kalori içerdiği unutulmamalıdır.
2. Zencefil
Çoğu kişinin bulantıyı bastırmada etkili olarak bildiği zencefilin bunun yanında farklı yararları da vardır. Doğal anti inflamatuar etki gösterir ve kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Yapısında kan akışını uyaran, damarları rahatlatan ve kan basıncını düşüren aktif bileşen “gingerol” içerir. Yapılan bir araştırmada düzenli zencefil tüketiminin kolesterol düzeylerini azalttığı, damar sertliğini önlediği ve LDL oksidasyonunu yavaşlattığı bulunmuştur. Gün içerisinde 1- 2 fincan zencefil çayı içebilir, sularınıza ekleyebilir veya yemeklerinize taze /toz baharat olarak ilave edip tüketebilirsiniz.
3. Toz kırmızı biber
Kırmızı biberin toz haline getirilmesi ile yapılır ve yemeklerimize lezzet katan en güçlü baharatlardan biridir. Bu baharat türüne göre tatlı veya acı olabiliyor siz de damak tadınıza uygun olarak sofralarınızda bulundurabilirsiniz. C vitamini, beta karoten, demir ve antioksidan deposudur. Bağışıklığı güçlendirir, kansere karşı koruyucudur ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda kilo verme sürecinize de yardımcı bu baharatı, yemeklerinizde, çorbalarınızda, sos ve salatalarınızda kullanabilirsiniz. Ben özellikle ara öğünlerimde yoğurduma ekleyerek tüketmeyi de çok seviyorum. Pek çok baharatı bir arada kullanabileceğiniz tarif önerime http://ferinbatman.com/baharatli-tavuk,2,13410#.WoL-e53FLIU linkinden ulaşabilirsiniz.
4. Cayenne
İçerisindeki aktif bileşen kapsaisin antioksidan etkisiyle kan damarlarının genişletilip kan basıncının düşürülmesini sağlayarak kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenizde de etkilidir. Yemeklerinize veya salatalarınıza ekleyerek hem lezzet katabilir hem de antioksidan alımınızı güçlendirebilirsiniz.
5. Kişniş
İşte benim en sevdiğim baharat! Çoğu kişiye lezzetsiz gelen bu baharatı yemeklerimde kullanmaya bayılıyorum. Zengin antioksidan ve kan damarında istenmeyen pıhtılaşmaların önlenmesinde etkili bileşen içeren bu baharat hem tohumları hem de yapraklarıyla gerçek bir kalp dostudur. Kanda kötü koletrerol olarak değerlendirdiğimiz LDL ve trigliseritlerin düzeylerinin azaltılmasında etkilidir. Aynı zamanda kalp hastalığı için önemli risk faktörü olan şeker hastalığının kontrolüne de yardımcıdır. Daha önce denemediyseniz veya sevmiyorum diyorsanız bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.
6. Biberiye
Bu hoş kokulu baharat, bağışıklık sistemi ve beyin sağlığınız için çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi sizi grip veya soğuk algınlığı gibi kısa süreli sağlık problemlerine karşı korurken uzun dönemde kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara karşı mücadelenizde rol oynar. Kalp sağlığında önemli olan kan dolaşımını iyileştirerek aynı zamanda beyin gelişiminize de yardımcı olur. Böylece iyileştirilmiş bir dolaşım ile aslında tüm organlarınızın daha etkin çalışmasını sağlarsınız. Biberiye tüketiminizi artırmak için çorba ve yemeklerinize ekleyebilir, farklı olarak biberiye çayı şeklinde içebilirsiniz. Biberiyeli biftek tarifi için http://ferinbatman.com/biberiyeli-biftek,2,13412#.WoL-O53FLIU linkine tıklayabilirsiniz.
7. Tarçın
Kalbim için tam bir koruma sağlamak istiyorum diyorsanız işte size süper bir baharat önerim daha var! Üstelik bu baharat kan şekeri düzeylerinizi de kontrol altına almanıza yardımcı oluyor. Tarçın kandaki iltihaplanmaları önleyerek kan basıncını dengede tutar, LDL ve trigliserit seviyelerinin düşürülmesinde etkilidir. Kan şekerinizdeki dalgalanmaların önüne geçerek açlık ve tatlı yeme isteğinin bastırılmasına yardımcı olur. Hangimiz tarçını sevmiyoruz ki ? Çay ve sularınıza ekleyebilir gün içerisinde iştahınızı kolayca kontrol edebilirsiniz veya kahvaltınızda yulafınıza katarak lezzetlendirebilirsiniz.
8. Hibiscus
Geleneksel tıp alanında da kullanımı oldukça yaygın olan hibisküs bitkisinin tazesi dünya mutfaklarında yemek ve salatalarda sıkça kullanılsa da ülkemizde genellikle kurutulmuş olarak bulunuyor. Ben de çay şeklinde tüketmeyi seviyorum. Sağlık yararlarını da göz önünde bulundurduğumda özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak bir bardak çay ile beslenmenizde yer vermenizi mutlaka öneriyorum. Bu bitkinin çiçeklerinden bulunan bileşikler damarların sertleşmesini önlüyor, kan basıncını düşürüyor ve kan şekeri düzeylerini kontrol altına alıyor. Tükettiğinizde hem kalp sağlığınızı koruyor hem de kan şekerinizi dengede tutarak iştah kontrolü, zayıflama gibi pek çok olumlu sağlık etkilerini görebiliyorsunuz. Günde 1-2 fincan hibiscus çayı içerek yarar sağlamanız mümkün. Hibiscus çayı tarifime ulaşmak için http://ferinbatman.com/detoks-kis-caylari,2,15866#.WoL9wp3FLIU linkine tıklayabilirsiniz.
9. Fesleğen
Fesleğenin sadece İtalyan yemekleri için uygun olduğunu düşünüyorsanız yanıldığınızı söyleyebilirim. Bizim mutfağımızda çorba ve et yemeklerimize ekleyerek de birbirinden güzel lezzetler hazırlayabiliyoruz. Fesleğen antioksidan kapasitesi yüksek bir baharattır ve bunun yanında DNA onarımını da sağlar. Bu sayede olası kanser türlerinin oluşumu engellenir, kalp sağlığınız iyileştirilir. Fesleğen aynı zamanda antibakteriyel bir baharattır; bu da vücudunuzdaki zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlarken bir taraftan da yararlı bakterilerin gelişimini destekler. Eviniz yeterince müsaitse bir kısmını fesleğen yetiştirmeye ayırabilirsiniz. Yetiştirilmesi oldukça kolay bu bitki taze kokusu ile aynı zamanda sizi sakinleştirecektir.
10. Kekik
Yemeklerinize kekik eklediğinizde çok farklı bir lezzet katmadığını düşünebilirsiniz ancak şu bir gerçek ki; kullandığınızda hayatınıza zaman katabilirsiniz. Kekik, kardiyovasküler sistem boyunca hasara neden olabilecek serbest radikallerin tamamını temizleyecek güçte bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca vücudun zararlı mantar ve diğer tehlikeli bakteri türlerinden arındırılmasına yardımcı olan güçlü antimikrobiyal bileşiklere sahiptir. Özellikle et yemeklerine severek eklediğim kekik, çorba ve diğer yemeklerde kullandığımda da lezzetli oluyor. Tariflerinize bir tutam ekleyerek daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürebilirsiniz.