Diyetisyen Ferin Batman’dan doğru bilinen beslenme yanlışları ve online diyet hakkında bir röportaj;
A-Ferin isimli diyet programından ve kitaplarından tanıdığımız diyetisyen Ferin Batman, bir süredir verdiği online diyetisyenlik desteği ile de büyük ilgi topluyor. Diyet yaparken motivasyonunu kaybedenler ya da bir diyetisyene danışmak için vakit bulamayanlar için birebir olan bu uygulama hakkında merak ettiklerimizi Ferin Batman’ın kendisinden dinledik.
1. Ferin Batman kimdir? Neler yapar?
20 yıldan fazla süredir sevdiği işi yapan bir beslenme uzmanı ve diyetisyenim. Hayatı hafife almak ve mutlu zaman geçirmek gerektiğine inanırım. Çok seyahat ederim ama oğlum İngiltere’de okuduğu için en uzun orada vakit geçiririm. Gece tipi olduğum için, geceleri yeni projeler geliştirip, geç de olsa bir şekilde uygulamaya koyarım :) Sağlıklı beslenme ve diyet yemek kitapları yazarım.
2. Beslenme ve Diyet uzmanlığına nasıl başladınız? Bu süreç nasıl şekillendi?
Üniversite sınavında tesadüfen Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmamla başladı. Lisede derslerden çok basketbola vakit ayırdığım için, nasıl olsa bu sene kazanamam diye tercihlerimin üstünde durmamıştım. Genelde şanslı bir kimse olduğum için tam da yapmam gereken mesleğe giriş yapmış oldum. Daha sonra Tıp Fakültesi Halk Sağlığı bölümünde, bu sefer çok bilinçli olarak, Bilim Uzmanlığı yaptım. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF in araştırmalarına katıldım. Ankara’daki Amerikan üssünde çalışırken, değişik ülkelerde dünya mutfakları eğitimi ve bir sürü sertifikalar aldım. Bunlar sayesinde başlayan, Sheraton Ankara Oteli’ndeki ve özel hastanelerdeki, çalışma hayatımla da yemek, servis, yöneticilik, diyetisyenlik tecrübelerimi artırdım. Sonrasında kendi ofisimi açarak beslenme ve diyet konusunda kişilere ve kurumlara danışmanlık vermeye başladım. Bu arada, “Türk Yemekleriyle Diyet” isimli bir sağlıklı zayıflama kitabı, “Düşük Kalorili Pratik Tarifler” isimli bir yemek kitabı, şeker hastaları için “Diyabet Mutfağı” isimli bir kitap yazdım. Efes Light için, “Light Yemekler Kitabı” nı hazırladım. Hazır gıda sektöründeki bisküvi, ekmek, dondurulmuş gıda vb. firmalarına sağlıklı, diyet ürün tarifeleri geliştirdim..
Elmax TV de yayınlanan “A-Ferin” isimli kendi programımı hazırlayıp sundum. Sağlıklı beslenme ile ilgili radyo ve TV programlarına danışman, konuk olarak katılıyorum. Çeşitli gazetelerin ve dergilerin, sağlıklı beslenme ve diyet sayfalarını hazırlıyorum, düzenli olarak makalelerim yayınlanıyor. Şehir insanına ince tavsiyeler verecek olan yeni kitabım “Metropol Diyeti “ baskı aşamasında çok yakında raflarda olacak.
İstanbul ve Ankara’daki ofislerim de bire bir kişiye özel danışmalık yapıyorum. Bana ulaşamayanlar için geliştirdiğim “Aferin Online Diyet Sistemi” ile ekibimle birlikte Türkiye de ilk defa olarak dünyanın her yerine, gerçek anlamda kişiye özel online diyet hizmeti verebiliyoruz. İnternet ortamında e-mail ve skype vb. görüntülü görüşme randevuları ile, telefonla kişileri takip ediyoruz, destek ve motivasyon sağlıyoruz.
3. Diyet programları hazırlarken kişinin bünyesine uygun ve sağlıklı olmasının yanı sıra kişisel isteklerini nasıl karşılayabiliyorsunuz?
Hem ofiste yaptığım yüz yüze danışmanlıklarda, hem de online diyet sisteminde; ilk görüşmede danışanlarımızdan ayrıntılı bilgi formu ile sağlık durumları, besin tüketimleri ve sosyal hayatları hakkında bilmem gereken bütün bilgileri detaylı olarak alıyorum. Kişinin biyoritmine, vücut yapısına ve alışkanlıklarına göre bir strateji belirleyip uyguluyoruz. Her hafta kontrol edip yeni programı oluşturuyoruz. Böylece diyet yapan kişinin motivasyonu yüksek kalıyor. Yeri geldiğinde diyette sağlıklı tatlı ve fast food alternatiflerini de kullanıyorum.
4. Doğru bilinen beslenme yanlışları neler?
Az yemeye çalışmak en sık yapılan hatalardan, “yemek yemekten korkmayın, canınızın istediğini ölçülü olarak yiyebilirsiniz” diyorum. Çünkü yemek yiyerek, metabolizmanızın %35 fazla çalışmasını sağlarsınız.
Karbonhidrat ve proteini ayrı ayrı yemek gerekmez. Bedenimizin karbonhidratları ve proteini farklı sindirme sistemi vardır. Bu nedenle karbonhidratlarla proteini ayırmanıza gerek yoktur. Zaten yoğurt, süt gibi ürünlerde her ikisi birden yer alır.
Yüksek proteinli diyetler sağlıklı zayıflatmaz. Diyet yapanın en çok düştüğü hata, kişiye özel hazırlanmayan listeler ile ya da zayıflama ürünleri ile zayıflamayı denemek. Sonuç ne oluyor; tabii kilo veriliyor. Ancak troid, kolesterol yüksekliği ve böbrek hastalıkları da beraberinde gelebiliyor.
Çay, kahve, meyve suları içen danışanlarım bunların suyun yerini alacağına inanıyorlar. Ve sınırsız tüketilebiliyor. Şekersiz bile olsa çay ve kahve suyun yerini almaz. Günlük en az 8 bardak su içilmesi gerekir.
“Sirke, limon içmek yağları eritir” en çok duyduğumuz yanlışlardan. Elma sirkesinin kan şekerini düzenleyici etkisi var, limonda antioksidandır ancak bunları içmek tek başına yağ yakmada etkili değildir. Salatalarda kullanılmasını öneriyorum.
5. Türk insanının beslenme alışkanlıklarını nasıl buluyorsunuz? Sık yapılan hatalar nelerdir?
Bizler beslenmemizde aslında 4 besin grubuna da aynı anda yer veriyoruz. Sofralarımızda genelde sebze-salata, yoğurt, tahıl grubu ve et grubundan bir yemek oluyor. En sık yapılan yanlış kızartma ve kavurmanın sık tercih edilmesi, bunun yanı sıra hala ara öğün düzeni oturmadı. Genelde toplumumuz 2 öğün ile yetiniyor, bu da tabi metabolizmayı yavaşlatıyor. Öte yandan su içme gibi bir alışkanlığımız da yok. Bu da yapılan ikinci yanlış. Şeker ve tuz tüketimi de oldukça fazla. Günde 6 gram tuz almamız gerekirken, toplumumuzda 18 gram tuz tüketiliyor.
6. Online diyetisyenlik desteği fikri nereden aklınıza geldi? Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Online diyet sistemi; 20 yıllık tecrübenin ürünü diyebilirim. “Aferin Online Diyet” ile başladığım sistemi şimdi daha da geliştiriyorum.
Artık her şeye bilgisayar ile ulaşabiliyoruz, bankalara gitmiyoruz, bilgi paylaşımlarımızı internet yoluyla yapıyoruz. Bu kadar bilgisayar ile iç içe iken, insanlar bilgiye daha kolay ulaşma yollarını keşfetmişken, neden diyetisyen desteği de online olmasın diye düşündüm. Zaten dünyada da çok yaygın olarak kullanılıyor.
Şimdilik 2 farklı diyet sistemi ile hizmet veriyoruz. “Takipli diyet” satın alan kişilerin her hafta düzenli takibini yapıyoruz. Görüntülü görüşme, telefon ya da mail ile haberleşiyoruz ve oldukça olumlu sonuçlar alıyoruz. Online diyetin en büyük katkısı; zaman kaybını önlüyor, internet ile iletişim sağlandığı için akıllarına gelen bir şeyi danışanlarımız hemen sorup öğrenebiliyorlar, çok daha dürüstçe nerede kaçamak yaptıklarını itiraf edebiliyorlar, kendi tartımlarını kendileri yaptıkları için motivasyon yüksek kalıyor.
Online diyetin en sevilen özelliği ise; zamandan tasarruf sağlarken, kişiye özel diyet ile diyet stresine neden olmaması.
7. Size danışmak isteyenler nasıl ulaşabilir?
Ankara ve İstanbul’da ofislerim var. Detaylı adres ve telefon bilgilerine internet sitemizden ulaşabilirler. Randevu ile çalışıyoruz. Randevu almak ve görüşmek isteyenler; 0312 4688302 numaralı telefondan ofisimi arayabilirler. Ekibimle birlikte yürüttüğüm “Aferin Online Diyet Sistemi” için ise; sitem www.ferinbatman.com adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler.
8. Sağlıklı beslenebilmek için sunacağınız en basit ve etkili öneriler nelerdir?
Uygulayabilecekleri en basit önerim; bol bol su içmeleri. Beyin açlıkla susuzluğu karıştırıyor. Susuz olduğunuz halde açmışsınız gibi hissedip gereğinden fazla yiyebilirsiniz.
Öğün atlamamak, vücudu aç bırakmamak gerekiyor. 3-4 saatte de bir mutlaka protein ve yağ içeren bir öğün yenmeli. Öğle ve akşam yemeği arasındaki 17.00 öğünü çok önemli, süt, yoğurt, peynir gibi bir protein yenmesi gerekiyor, küçük bir tost, ayran olabilir. Tek başına meyve özellikle açken, ara öğün olmaz.
Kahvaltı çok önemli, kahvaltıda yumurta, yulaf yemek çok sağlıklı, bütün gün kendinizi iyi hissediyorsunuz.
Haftada 1-2 kez balık, 2-3 kez kuru baklagil yemekleri veya çorbaları dengeli beslenmeyi sağlar.
Renkli beslenmelerini öneriyorum. Sebze ve meyve tercihlerinde özellikle, yeşil, sarı, turuncu, mor, kırmızı gibi koyu renklere ağırlık vermeliler.
9. Örnek olması adına; bir günlük beslenme programı hazırlayabilir misiniz?
Sabah;
2 dilim tam buğday ekmeği
3 yumurtalı omlet
50 gram yağsız peynir
Ara öğün
1 adet ekşi yeşil elma ve 3 tam ceviz
Öğle
200 gram haşlanmış veya ızgarada tavuk
1 tabak kepekli makarna
Ara öğün
50 gm yağsız yoğurt (1 tatlı kaşığı reçel konabilir)
Akşam
Ton balıklı salata (bol dereotu, mısırsız)
Uplifers ekibine bu güzel röportaj için teşekkür ediyoruz…