25 yılı aşkın süredir işini severek yapan bir beslenme uzmanı ve diyetisyenim. Hayatı keyifli hale getirmek ve mutlu zaman geçirmek gerektiğine inanırım. Kilo vermeye karar verdiğiniz ilk günlerde motivasyonunuz en yüksektedir, psikolojik olarak da diyet yapmaya daha hazır olduğunuz için başlarda hızlı kilo kaybedersiniz. Daha sonrasında kilo kaybı yavaşlar. Son kiloları vermek, onlarca kilo vermekten daha zordur.
Bu kitapla ilgilendiğinize göre belli ki siz de sağlıklı beslenme konusuna meraklısınız, uzun zamandır yediklerinize dikkat ediyorsunuz, fazla kilolarınız birer birer gittiği halde şu son kilolar adeta yapışıp kaldı bedeninize. Ne yapsanız kurtulamıyorsunuz. Aç gezmeyi bile göze aldınız ama olmuyor. Gider gibi görünseler de son kilolarınız hemen geri geliyor. Belki de hiçbir zaman kilolu olmadınız ama hayatınızın büyük bölümü hep şu son 3-5 kiloyu vermeye çalışmakla geçti. Çaresiz olduğunuzu düşünmeyin. Ben sizin sorununuzun çözümünü biliyorum.
“Son 3 Kilo Diyeti” sadece 3-5 kilo verdirmek için değil, sağlıklı kilonuzu korumayı da sizlere öğretmek için yazılmıştır.
Meslek yaşantım boyunca uzun süreler takip ettiğim, harika sonuçlar aldığımız on binlerce danışanım oldu. Bugüne kadar zayıflamalarına yardımcı olduğum kişiler arasında 1-2 kilo fazlası olan da 50-60 kilo fazlası olan da vardı. Zayıflama sürecinde, kişilerin bireysel özelliklerine göre ayrı ayrı yöntemler, diyet programları zaten uygulanır. Ama zaman içinde son kiloları vermenin bambaşka bir yöntem gerektirdiğini fark ettim. İster yüksek kilolardan son kilolara düşmüş olsun, ister 3-5 kilo fazlası için bana başvurmuş olsun, danışanlarıma geliştirdiğim bu yeni yöntemimi başarıyla uyguluyorum. Bu yöntemin detaylarını, diyet programını ve tariflerini yeni kitabım ‘SON 3 KİLO DİYETİ’ ne yazdım..
İşte Son kiloları vermek için en önemli 5 ipucu;
• DİYET REÇETESİ = İLAÇ REÇETESİ
Diyetinizde yazan miktarları aşmamaya özen göstermek son 3 kilo diyetinde çok daha önemlidir. Diyetisyeninizin söylediklerine harfiyen uyun, porsiyonlarınızı aşmayın. Ekmek, yoğurt, süt, sebze ve meyvede diyette önerilen çeşidini tercih edin. Az yağlıysa az yağlı, çavdar ekmeğiyse çavdar ekmeği, kivi ise kivi..gibi.
• YEŞİLLİKLER & KURUBAKLAGİLLER
Son 3 kilo diyetinde; bir öğünde mutlaka sebze ile birlikte bitkisel protein, bir öğünde ise; sadece hayvansal protein yiyin.
Bitkisel protein kaynakları; kuru baklagiller. Hayvansal protein kaynakları: et grubu, süt grubu ve yumurtadır.
• ETİN YANINDA SALATA, SEBZE & KURUBAKLAGİLİN YANINDA YOĞURT Et, tavuk, balık ile birlikte yoğurt ve ekmek yemeyin. Örneğin kuzu şiş söylediniz, ben bir de ayran alıyım demeyin
* SU İÇİN, SPOR YAPIN
Özellikle; bazal metabolizma hızınız düşük çıktıysa; kardiyo egzersizleri ( Tempolu yürüyüş vb.) yapmanız gerekmektedir.
• SİHİRLİ 17:00 KURALI
25 yılı aşkın süredir edindiğim tecrübeler ve yapılan çalışmalar gösteriyor ki; öğleden sonra ara öğünü diyetin olmazsa olmazıdır. Bu öğünde; süt, yoğurt, peynir gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmek metabolizmayı hızlandırır, tatlı krizlerini önler, diyete uyumunuzu kolaylaştırır, aç kalmadan zayıflamanızı sağlar, kilo korumaya yardımcıdır.
METABOLİK TUTUMLULUK
Kilo sorunu “fazla yemeyin ve çok spor yapın” önerisiyle çözümlenecek kadar basit bir sorun değildir. Son yıllarda neden aç kalınca kilo veremiyoruz çok önemli bir araştırma ile bulundu. Bu duruma METABOLİK TUTUMLULUK diyoruz. Metabolik tutumluluk demek, vücudun aç kalma durumuna karşı yiyecekleri ileride enerjiye ihtiyaç duyarım diyerek hızlıca depolanmasıdır. 2003 yılında insan genomunun haritalama projesinin tamamlanmasıyla birlikte kilo alma, kilo verme ve kilo verme direncine neden olan genlerin sayısı tespit edildi. Bazı kişilerin obeziteye neden olan gıdalar ve çevresel faktörlere karşı duyarlılığı çok daha fazladır. Buna bakılınca kilo artışında genlerden çok başka faktörlerin etkisi olduğunu görüyoruz. İnsanlık tarihine baktığımızda obezite değil açlık savaşları, tarih boyunca daha çok tehdit oluşturmuştur. İnsan vücudu ve genler açlığa karşı kendini koruma mekanizması geliştirmiştir. Anne-babalarımız, hatta dedelerimiz biz doğmadan bu genlerin işleyişini ve aktivitesini o zamanın çevre koşullarına uygun değiştirdiler, enerji tasarrufu mekanizmaları oluştu ve bize de bu genler aktarıldı. İşte bu mekanizmaya ‘’metabolik tutumluluk’’ diyoruz. Yağ kaybettikçe vücutta açığa çıkan toksinler ise kilo vermeyi daha da zorlaştırıyor, bu durumda toksinlerden arınmak kilo kaybının devamlılığını sağlıyor. Bağırsaklarda yararlı bakterileri artırarak uygulayacağınız bir detoks programı sayesinde kilo vermeye devam etmeniz mümkün, bu tarz diyetinizde yapacağınız değişiklikler motivasyonunuzu da artıracağı için diyetinize renk katacaktır.
SON 3 KİLO DİYETİNİ UYGULARKEN BU 15 KURALA MUTLAKA UYUN
1. Hemen başlayın.
2. Her gün tartılın, yediklerinizi yazın.
3. Diyetinizde küçük de olsa hiçbir şeyi değiştirmeden uygulayın.
4. Dışarıda yemek kilo artışına neden olabiliyor, sefertasınızı hazırlayın.
5. Yeşilliklere yönelin.
6. Hayvansal proteinlerin yanına yoğurt eklemeyin.
7. Haftada en az üç gün yumurta tüketin.
8. Ara öğünleri atlamayın.
9. Probiyotiklerden vazgeçmeyin.
10. Rafine edilmiş tahıllardan kaçının.
11. Su için.
12. Baharatlardan faydalanın.
13. İşlenmiş gıdaları, şekeri, tuzu ve alkolü diyetinizden çıkarın.
14. Biyoritminize göre beslenin.
15. Egzersiz yapın ama ağırlık çalışmayın.
Kitabımda aynı zamanda bu kurallara uygun 2 haftalık diyet programına da ulaşacaksınız.