Radikal İle Sınav Döneminde Beslenme Hakkında Röportaj

ÖSS ve LGS ŞİŞMANLATIR
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Liselere Giriş Sınavı (LGS) şişmanlatabilir. Sebep, strese bağlı yeme isteği ve sık sık uykusuz kalmanın vücut dengelerini bozması
AA - ANKARA - Üniversite ve liselere giriş sınavlarına hazırlanan gençler stresle birlikte şişmanlama sorunuyla da karşılaşıyor. Diyetisyen Ferin Batman, sınav tarihleri yaklaştıkça stres ve uykusuzluğun kiloyu tetiklediğini anlattı.

Kilo sorunuyla diyetisyene başvuran 13-17 yaş arasındaki gençlerin yüzde 60'ının, lise veya üniversiteye giriş sınavına hazırlanma aşamasında aşırı kilo aldıklarını dile getiren Batman, sınava hazırlanan gençlerin sıkıldıkça kendilerini buzdolabı başında atıştıracak bir şeyler ararken bulduklarını söyledi. Batman, şöyle devam etti: "Bu daha çok, mutluluk hormonu dediğimiz serotoninin salgılanmasını artıracak, yüksek kalorili, çikolata, kurabiye, pasta, tatlı gibi hamur işi dediğimiz gıdalar ve kola, meyve suyu, gazoz gibi içecekler oluyor. Kronik stres merkezi yağ depolama sistemini de harekete geçirerek, yağ birikimine neden olan kortizol hormonunun salgılamasını körüklüyor."
Araştırmalara göre uykusuz geçen birkaç gece sonunda kişilerin tatlı, yağlı ve tuzlu besinlere karşı şiddetli istek duyduklarının belirlendiğini belirten Batman, uyku eksikliğinin, vücuttaki 'ghrelin' ve 'leptin' seviyeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi. Midede salgılanan 'ghrelin', açlık sinyallerini, leptin ise tokluk hissini beyne ileten hormon.

Gençlere tavsiyeler
Tip-1, yani erken yaşlarda görülen şeker hastalığında artış yaşandığını belirten Batman, sınava hazırlanan öğrencilere şu önerilerde bulundu:

  • İyi uyumaya çalışın, uykudan önce, hatta öğleden sonra kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Çünkü sigara, kahve ve kafeinli içecekler kan şekerini düşürerek kişinin şekerli gıdalara saldırmasına yol açar.
  • Atıştırmaların en önemli nedeni, stres altında yaşamak olduğundan, stresi azaltmak için bir-iki saat dışarı çıkıp, güneş ışığı görün, spor yapın, gevşeme tekniklerini öğrenin veya bu konuda bir uzmandan yardım alın.
  • Atıştırırken patates cipsi, bisküvi, çikolata veya şeker türü ürünler yerine domates, elma, salatalık, kuru meyveler, bir avuç içi badem veya ceviz, beyaz peynir, yoğurt yemeye çalışın.
  • Yemeklerinizde beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmeği veya diğer tahıllardan yapılan ekmekleri tercih edin.
  • Gün içinde sürekli azar azar su yudumlamak açlık ataklarının kontrol edilmesinde faydalı olabilir.