Metropol insanı online diyet sever
Beslenme uzmanı ve diyetisyen Ferin Batman, metropol insanının evde, işte, gezip tozarken, spor yaparken sağlıklı beslenmek, vakit kaybetmeden sağlıklı zayıflamak, dünya mutfaklarını diyetlerine sokmak, zamandan tasarruf sağlayan online diyet listeleri alıp, görüntülü görüşme, e-mail ile takip edilmek istendiğini söylüyor.
Metropol Diyeti kavramını ortaya koyan beslenme uzmanı ve diyetisyen Ferin Batman, 'Şehir insanına ince tavsiyeler' üst başlığı altında Metropol Diyeti kitabını yayınladı. İnternet sitesinden online diyet desteği veren Batman, günümüz insanına sağlıklı beslenebilmesi için ipuçları veriyor.
Metropol diyetini diğer diyetlerden ayıran temel fark nedir?
Temel fark bunun, belirli bir dönem uygulanıp sonra da bırakılan bilindik diyet listeleri vermek yerine, ömür boyu sağlıklı beslenmeyi, zayıflamayı, kilo korumayı kolaylaştıran, motive edici bir sistem olması. Sağdan soldan, yalan yanlış sürekli diyet ve beslenme bilgisi bombardımanına uğrayan, kafası karışan şehir insanına, beslenmek için derin beslenme bilgisine, kalori hesaplarına gerek olmadığını gösteriyor. Zayıflamak isterken, sağlığından olmak istemeyenler için, pratik, uygulanabilir tüyolar, formüller veren, zamanla beslenme alışkanlıklarını doğru bir şekilde yapılandırmayı amaçlayan bir sistem.
PRATİK ÇÖZÜMLER VERİYORUM
Bu beslenme sistemi metropol insanına ne gibi rahatlıklar sunuyor?
Metropol insanı, evde, işte, gezip tozarken, spor yaparken, her ortamda sağlıklı beslenmek, kolayca, vakit kaybetmeden sağlıklı zayıflamak, kilosunu korumak, zamandan tasarruf etmek, güzel ve bakımlı görünmek istiyor. Dünya mutfaklarını diyetlerine sokmak, zamandan tasarruf sağlayan, online diyet listeleri alıp, görüntülü görüşme, e-mail, ile takip edilmek istiyor. Kolaylıkla ulaşabileceği, derli toplu bilgilere, kendi hayatlarına uyan, pratik çözümlere ihtiyaçları var. Bu kitapta kadınlar, erkekler, çocuklar için ayrı bölümler, bağışıklık sistemini güçlendirme önerileri, mevsimlere özel beslenme, alışverişte dikkat edilmesi gereken noktalar, restoranlarda sağlıklı seçimler gibi hayatın her alanına dokunan beslenme bölümlerine yer verdim.
HER ŞEYİ YİYEREK ZAYIFLANMAZ
Diyetinizin yaslandığı mantık nedir? Kalori mi sayıyoruz, yediklerimizi mi azaltıyoruz, birbirini yakan besinler mi yiyoruz?
Hepsi ve hiç biri. Bilimsel olarak doğruluğu ispatlanmış diyetleri bir arada kullanıyorum. Benim yöntemim kime hangisinin ne zaman uygulanması gerektiğini planlamak. En önem verdiğim, kişinin ihtiyacı olan spesifik besinleri bularak diyetini o yönde desteklemek ve zenginleştirmek, zayıf ve güçlü noktalarını tespit ederek, mutsuz hissetmeden rahatlıkla uygulayabileceğini göstermek. Sürekli yüksek motivasyon sağlamak.
Her şeyi yedirerek zayıflatma iddiası var diyetisyenlerin. Siz de her şeyi yediriyor musunuz?
Her şeyi yemek, sağlıksız zayıflamaya neden olur ve zamanı uzatır. Bu da motivasyonu düşürür. Sağlıklı kilo vermek, sağlıklı yaşamak sürekli her şeyi yiyerek mümkün değildir. İşlenmiş ürünler, margarinler, mısır şurubu içeren yiyecekler, içecekler, hazır meyve suları vb. gibi yenmemesi gerekenler listem var.
Beslenme IO'su diye bir kavramdan bahsediyorsunuz?
Kişinin beslenme bilgisini, bilincini, farkındalığını ölçmeye yarayan bir test. Son yıllarda gelişmiş ülkelerde sıklıkla kullanılıyor. Doğru alışveriş yapabilmeden, etiket okumaya, besinlerin içeriklerinden, saklanmasına, pişirilmesine kadar, daha pek çok konudaki bilgilerini değerlendirip ona göre danışmanlık veriyoruz.
Kitapta diyet listesi vermiyorsunuz. Neden?
Bu kitabı yazmamın amacı diyet listeleri vermek değil, uygulanabilir doğru beslenmenin ne kadar kolay olduğunu göstermek. Çünkü bütün araştırmalar gösteriyor ki; sağlıklı beslenen kişide kilo problemi olmaz!
Diyet listeleri kişiye özeldir. Kişiye özel hazırlanmamış listeler ile başarıya ulaşmak mümkün değil. Danışanlarıma ofiste ve online olarak hizmet veriyorum ve kişisel diyet listeleri hazırlayıp, her hafta takiplerini yapıyorum.
ROKA ISPANAK KIRMIZI SOĞAN 'STRESSAVAR' SEBZELER
Gün boyu strese maruz kalan büyükşehir insanı nasıl beslenmeli?
Stres metabolizmayı direk etkileyen, pek çok hastalığın da temelinde olan bir etmen; stresin vücuda verdiği zararı azaltmakta antioksidan besinler ile beslenmek oldukça önemli. Bunun yanı sıra; serotonin düzeyini yükselten besinlere de yer veriyorum. Metropol insanı; işte, trafikte, evde stres ile iç içe yaşıyor artık. Beslenme düzeni oldukça önemli. Mutlaka kahvaltı yapmalı. Sabahları vücudun ve tabii ki beynin enerji deposu boştur. Bu nedenle sinirli ve dikkatsiz olunabilir. Öğle yemeğinde protein almak uyku isteği, halsizlik ve stresi alt etmede faydalı bir yol olabilir. Çünkü proteinler sindirilirken, fiziksel ve zihinsel stres de üretilen kimyasallara benzeyen enerji ve dikkat seviyesini yükselten kimyasallar üretir. Örnek olarak, ızgara balık ve biraz sebze, ızgara tavukgöğsü ve kereviz, iyi haşlanmış yumurta veya tonbalığı salatası.
ARA ÖĞÜNÜ ATLAMAYIN
Mutlaka ikindi ara öğünleri olmalı, enerjilerinin bitmesine, kan şekerlerinin düşmesine fırsat vermemeliler. Roka, ıspanak, kırmızı soğan, portakal, çeri domates; stres savar sebze ve meyveler arasında. Stres için; günde 2 küçük kare bitter çikolata da öneriyorum. Yoğurt da içerdiği kalsiyum sayesinde; stres ve depresyonu azaltır. Kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyum (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ayçiçeği çekirdeği) önemli anti-stres mineralleridir. B grubu vitaminler aynı zamanda sinir vitaminleri olarak adlandırılır. B vitaminleri et, balık, kepek-çavdar ürünleri ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra, su vücudun başlıca bileşeni, günde 2 litre su içmelerini öneriyorum.