Tüp bebek isteyen kadınların potasyumdan zengin fındık badem, balık ile C vitamini içeren limon, biber, portakal, mandalina gibi meyveler tüketerek tedavide başarıyı artırabileceklerini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, örnek beslenme menüsü verdi.
Bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz, sağlıklı hamilelik geçirmek, sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek için öncelikle doğru düzenlenmiş bir beslenme programını uygulamalısınız. Özellikle de anne olmak isteyen ancak yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyan bir kadının tüp bebek tedavisini uygulamaya başlamadan önce ideal kilosunda olması gerekiyor. Şişman olan bir kadının tüp bebek uygulamasında başarısız olma ihtimali artar.
Anne olmak isteyen bir kişinin hem kilolu hem de polikistik over (çok sayıda kist içeren yumurtalık) rahatsızlığı varsa tüp bebek uygulamasının başarılı olma şansı iyice düşer düşer. 'Polikistik over metabolik sendrom dediğimiz insülin direncine sebep olabiliyor. Bu da kadının karın bölgesini yağlandırıyor. Karında yağlanma ise tüp bebek uygulamasının başarısını düşürür.
Tüp bebek tedavisinin başarısını desteklemek için nasıl beslenmeli?
- Günde en az 2,5-3 lt su içmelisiniz.
- Sigara içen kadınların gebe kalma oranı içmeyenlere göre daha düşük. Üreme sistemine zarar veren alkol ve sigarayı içmemelisiniz.
- Haftada üç gün balık yemeyi ihmal etmemelisiniz.
- Suni tatlandırıcılar diyet programında kullanılabilir fakat tüp bebek tedavisinde kullanmayın.
- Çay ve kahve tüketimini azaltmalısınız. Hatta kahveyi tümden bırakın, çayı da çok seviyorsanız açık içmeye çalışmalısınız.
- Pişirme tekniği en uygun ve yüksek şekilde vitamin, protein, mineral alınması için çok önemli. Kızartmalar yerine ızgara veya fırında az yağlı pişirilmiş yemekleri tercih etmelisiniz.
- Makarna ve sebzeleri az suda haşlayarak pişirmelisiniz.
- Gebelik öncesi tedavide anne adayının folik asit alması, folik asitten zengin besinlerle beslenmesi şart. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu yiyeceklerin miktarları da önemlidir. Haftada 3 kez kuru baklagil, haftada 50 gr. badem, haftada 50 gr. fındık yemelisiniz.
- İyi kaliteli bir uyku ve yürüyüş de önemlidir. Haftada 3 defa düzenli yürümelisiniz.
- C vitamininden zengin gıdalar seks hormonlarının iyi çalışmasını sağlar. Bol miktarda kivi, limon, portakal, mandalina, biber yemelisiniz.
- Bezelye, brokoli, havuç vitamin ve mineral açısından zengin sebzelerdir. Günde 1 havucu salatada; bezelye ve brokoliyi de zeytinyağlı sebze olarak tüketmelisiniz. Örnek tüp bebek diyeti
- Sadece kiloluysanız, sodyumu düşük potasyumdan zengin bir diyet programı uygulamanız yeterli. Bu diyette balığa ağırlık vermelisiniz.
Örnek tüp bebek diyeti-1
SABAH: 1 bardak süt + 7 kaşık müsli veya 50 gr. yarım yağlı beyaz peynir+2 dilim bol tahıllı ekmek+domates (tuzsuz)
ÖĞLE: 1 tabak sebze yemeği (zeytinyağlı ve yeşil sebzeler olmalı, ıspanak, kabak-fasulye gibi) + 1 dilim ekmek + salata (bu mevsimde daha çok marul, kırmızı lahana salatasını tercih edebilirsiniz).
ARA: 1-2 porsiyon meyve (1 portakal +1 elma gibi).
AKŞAM: Kırmızı eti haftada 1 defa, balık haftada 3 defa, tavuk haftada 2 defa, kuru baklagillerden de özellikle mercimeği haftada 1 defa tüketin. Bu mönünün yanında 1-2 dilim ekmek alabilirsiniz, 1 kase yoğurdu eklemeyi de unutmayın.
ARA: 1 muz yiyebilirsiniz. Potasyumdan zengin bir meyve olan muz ödem de atar.
Örnek tüp bebek diyeti-2
Hem kiloluysanız hem de polikistik over rahatsızlığınız varsa kilo verebilmeniz için vücudunuzdaki insülin direncini azaltacak bir diyet uygulamanız gerekir.
SABAH: 1 bardak süt +8 kaşık müsli veya 2 yumurtalı omlet+1 dilim ekmek veya 50 gr yarım yağlı beyaz peynir + 1 dilim ekmek.
ARA: Proteinli yiyeceklerle karbonhidratlı yiyecekleri karışık yemeliyiz yoğurt + meyve gibi.
ÖĞLE: 1 tabak sebze yemeği (etli olabilir) + 1 ince dilim ekmek + 1 kase yoğurt + salata.
ARA: Muzlu süt veya 1 tost+ayran veya peynir+ekmek.
AKŞAM: Kuru baklagil veya et, balık, tavuk (et, tavuk 200 gr. balık 400 gr olmalı) + 1 dilim ekmek veya çorba (çorbalardan mercimek, tarhana, yayla çorbalarını tercih edin) + salata.
ARA: Yoğurt + meyve veya 2 galeta + 30 gr. light beyaz peynir.