TİP 2 DİYABET HASTALARININ YEMESİ GEREKEN BESİNLER
Tip 2 diyabet hastaları sağlıklı beslenme ile hem kilo kaybı sağlayabilirler hem de kan şekerlerinde tehlikeli yükselişleri engellemiş olurlar. Bunun için size yardımcı olacak yiyecekler aşağıda sıralanmıştır:
1.KURUBAKLAGİL
Eğer kan şekerini yavaş yükseltecek ve uzun süre dengeli tutacak besinler arıyorsanız, rafine karbonhidrat ve şekerli gıdalar dışındaki yüksek kaliteli karbonhidratlar tam da size göre. Tabi ki birde bu karbonhidrat kaynaklarının yanında protein ve sağlıklı yağları içeren gıdalar bulundurursanız daha da etkili olabilir. Soya fasulyesi dahil her tür kurufasulye; bitkisel protein, çözünebilir lif ve kaliteli karbonhidrat içerir. İçerdiği bu besin ögeleri sayesinde kan şekerinizin stabilize olmasını sağlar ve açlık hissinizi azaltır. Aynı zamanda oldukça ucuz bir besin kaynağıdır ve yağ içeriği de düşüktür.
2. YULAF EZMESİ
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; tam tahıllar ve yüksek posa tüketimi diyabet gelişme riskini %35 ile %42 azaltıyor. Her ikisinin de en iyi kaynağı olan besin ise; yulaf ezmesi. Yulaf ezmesi içerdiği çözünür posa sayesinde glukozun emilimini yavaşlatır ve sonuç olarak kan şekerinde ani yükselişleri engeller. Yulaf ezmesi ile ceviz,fındık, badem gibi protein ve sağlıklı yağları içeren kuruyemişleri tüketmekte kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına katkı sağlar aynı zamanda bu karışım sabah kahvaltılarınızı da renklendirir.
3.BALIK
Diğer bir kaliteli protein kaynağı ise balıktır. Özellikle temiz denizlerin balıkları, kedi balığı, morino balığı, tatlı su balıkları ve beyaz etli balıklar sizin için sağlıklı seçimler oalcaktır. Kızartma yerine; ızgara, buğulama veya rosto tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda balığın yanında sebzeler, mercimek ya da fasulye gibi kaliteli karbonhidratları da bulundurursanız kan şekerinin yükselmesini engellemiş olursunuz.
4.LİGHT YOĞURT
Yağsız yoğurt; hem kaliteli bir karbonhidrat ve protein içerir. Bu sayede kan şekerinde ani yükselişleri önleyen mükemmel bir tercihtir. Aynı zamanda yapılan çalışmalar; yoğurt gibi kalsiyumdan zengin besinlerin tip 2 diyabet riskini azalttığını göstermektedir. Ancak yoğurt satın alırken yağsız mı yağı azaltılmış mı dikkat etmek gerekir.
5.BADEM
Tuzlanmamış badem sağlığın gelişmesine katkı sağlar. Düşük karbonhidrat, tekli doymamış yağ asitleri ve karbonhidrat metabolizmasında önemli görevleri olan magnezyumu içerir. Harvard Üniversitesinde yapılan bir çalışmada doğal yollarla alınan yüksek miktardaki magnezyumun diyabet gelişme riskini %33 azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle diyetinize
badem, kabak çekirdeği gibi magnezyum kaynakları ekleyerek ufak değişiklikler yapabilirsiniz.
6.NİŞASTASIZ SEBZELER
Brokoli, ıspanak, mantar, biber gibi vitamin,mineral posa deposu aynı zamanda nişastasız sebzeler en ideal karbonhidrat kaynaklarıdır.. Çünkü düşük kalorili ve vitamin-mineral deposu bu sebzeler kan şekerini düşürücü etki yapar. Bu yüzden sizin diyabetik diyetinizin en önemli parçasıdır. Özellikle kilo vermek isteyenler içinde bu sebze grubu istediğiniz kadar yiyebileceğiniz bir besin grubudur.
7.SOMON
Tip 2 diyabet hastaların da ilerde kardiyovasküler hastalık gelişme riski çok yüksektir. Çünkü yüksek kan şekeri; kanda yağlı maddelerin artmasına yol açar ve bu da arterlerde kalınlaşmaya ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Bu yüzden özellikle omega 3 size yardımcı olacaktır. Omega 3; kalp hastalıkları riskini azaltan önemli bir besin ögesidir. Somon balığı ve sardalya omega 3’ün zengin kaynaklarıdır. Ayrıca içerdiği sağlıklı protein ve yağ kompleksi ile vücuttan karbonhidratların emilimini yavaşlatır ve kan şekerinde ani yükseliş ve inişleri engelleyerek kan şekeri regülasyonuna katkı sağlar.
8.YUMURTA BEYAZI
Düşük karbonhidrat, ve kaliteli protein içeriği ile yumurta beyazı tip 2 diyabetin kontrolünde ve oluşmasını önlemede diğer bir sağlıklı alternatiftir. Bir büyük yumurta beyazı sadece 16kkal ve 4 g kaliteli protein içerir. Yumurta beyazını kan şekeri regülasyonunu sağlamasında mükemmel bir besin yapan diğer bir önemli nokta ise; kilo kaybını engellememesidir.
9. AVOKADO
En sağlıklı yağlardan olan tekli doymamış yağ asitlerinin en iyi kaynağından birisi de avokadodur. Araştırmacılar; diyette tekli doymamış yağ asitlerinin ve kaliteli karbonhidrat kaynaklarının bulunmasının insülin duyarlılığını geliştirdiğini yani insülin direnci gelişmesini önlediğini bulmuşlardır. Aynı zamanda tekli doymamış yağ asitleri kalp sağlığını da korur. Bu sayede kalp hastalığı ve inme riski yüksek olan diyabetik bireyler için ekstra bir fayda sağlar. Avokadoyu sandviçlerde, kurutulmuş domates ile ya da püre şeklinde tüketebilirsiniz.
DİYABETİK TARİFLER;
YULAFLI SEBZE ÇORBASI: (2 kepçe çorba; 51 kalori)
MALZEMELER
Yapılışı; soğanı ve patatesi ince ince doğrayın. Havucu yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. Bütün malzemeleri 4 su bardağı su ile düdüklü tencerede yarım saat pişirip servis edin.
YEŞİL MERCİMEK VE PEYNİRLİ KIŞ SALATASI
1 kişilik; 200 kalori
MALZEMELER
Hazırlanışı:Mevsimi yeşillikleri kurutulmuş domates ve taze kırmızı biberli salatanın üzerine 3 kaşık silme yeşil mercimek, 2 kaşık silme lor peyniri, nar ekşisi ve 10 ml kadar zeytinyağı ekleyiniz.