HÜRRİYET GAZETESİ- BALKABAĞININ SAĞLIĞIMIZA FAYDALI ETKİLERİ

Depresyondan kolesterole, yaşlanmadan sindirim sistemine kadar birçok etki... Bal kabağı hem tatlısı hem de yemeği ile beslenme listemizde yer alan sebzelerden. Bal kabağının vitamin ve mineraller bakımında oldukça zengin olduğu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, bal kabağının sağlığımızı korumada faydalı etkilerini anlattı.

Bal kabağının sağlığımıza faydalı etkileri

Kalp hastalıklarından ve kanserden korur

Bal kabağı bir çeşit antioksidant olan karotoneidlerden oldukça zengindir. Bağışıklı sistemi zayıf olan kişilerde oluşan enfeksiyolar kalp hastalıklarını tetikler. Virüsler bazı kanser türlerinin oluşumuna zemin hazırlar. Karotoneidler ise bağışıklı sistemini güçlendirerek kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskini azaltırlar.

Kilo kaybını kolaylaştırır

Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.

Esansiyel vitaminlerden zengindir

Çok zengin bir A vitamini kaynağıdır. 1 porsiyonu Günlük a vitamini ihtiyacının yaklaşık % 246’sını karşılar. A vitamini deri ve hücre yapısı için en önemli vitamindir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır. Araştırmalar A vitamininin akciğer ve ağız içi kanserlerini önlediğini de gösteriyor.

Kolesterol ve kan basıncını dengeler

Bal kabağı en iyi anti-enflamatuar olarak bilinen antioksidanlardan beta- karoteinin kaynağıdır. Bu madde damar çeperinde kolesterol birikimini önler. İçerdiği potasyum da kan basıncını dengeleyerek hipertansiyon riskini azaltır.

İYİ BİR ANTİOKSİDAN OLAN BAL KABAĞININ TATLISINI YAPMAK İÇİN İŞTE PRATİK BİR TARİF! 

 Yaşlanma sürecini yavaşlatır

Bal kabağının içerdiği bir diğer antioksidan olan zea-xanthin, ultra-viyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardım eder. Bu da ileri yaşlarda oluşabilecek ve körlüğe kadar varabilecek makuler dejenerasyon hastalığının önüne geçer.

Bağırsak hareketlerini düzenler

Sürekli kronik kabızlık şikayeti olan hastalarda en sık rastlanan hastalıklar, kolon kanseri, hemoroid ve fistüllerdir. Bal kabağı gibi yüksek posa içeren besinler 25-30 gm olan günlük posa ihtiyacını karşılayarak bu tür hastalıklara yakalanmayı önler.

İltihaplanmaları önleyici ajanlar içerir

İlaçların yan etkilerine maruz kalmadan, Bal kabağı yiyerek olası iltihaplanmaların azaldığı gözlenmiş.

Prostat sağlığını korur

Bal kabağının prostat ve üriner sistem üzerinde çok faydalı etkileri olduğu, prostat büyümesini önlediği saptanmış.

Depresyonu hafifletiyor

Bal kabağı içerdiği L-tryptophan isimli madde depresyon gibi ruh sağlığı hastalıklarına karşı oldukça etkili.