Diyet Muskası Yazılır -Ankara Magazin-

Ankara’nın ünlü diyetisyeni Ferin Batman ile mesleğinin inceliklerini, zayıflama psikolojisini konuştuğumuz eğlenceli bir sohbet gerçekleştirdik.

Tahmin etmek zor değil ama zayıflamak için size başvuranların sayısında yazın ortasında bir düşüş oluyor mu?
Evet, yazları belirgin bir düşüş olur. Erken davranıp istedikleri forma kavuşanlar mutlu mutlu tatillerine giderler. Bende fırsattan istifade nerde ne yenilik var onun peşine düşerim. Yeni kitapların hazırlıklarıyla uğraşırım.

Peki, yaza birkaç ay kala durum ne oluyor?
Zayıflama çılgınlığının tavan yaptığı aylar... Baharla birlikte başlar, temmuz başına kadar artarak sürer. Kışın pek önemsenmeyen fazlalıklar yaz yaklaştıkça fark edilir..panik içinde çare aranır. Ne kadar erken davranılırsa o kadar iyi tabi.

Zayıflamak isteyen insan psikolojisini nasıl gözlüyorsunuz?
Kişiye göre çok değişiyor. Uzun sohbetler ederek o kişiyi tanımaya, anlamaya çalışıyorum. Bana geldiğine göre kararlı olduğunu düşünüyorum. Ama bu kararlılığını sürdürebilmesi için motivasyona ihtiyacı var. Bu, ciddi bir beslenme programı kadar, belki daha da önemli. Benim işimin en büyük parçası kişinin psikolojisini anlayıp motivasyonunun düşmesini önlemek. Kendilerinden ümidi kesmemeliler.

Bazen diyet danışmanlığının yanı sıra sizi ağlama duvarı ya da psikolojik danışman sananlar oluyor mu?
Evet bu çok oluyor. Benim de özel ilgi alanım olduğu için dinlemeye, yardımcı olmaya çalışıyorum. Kilo sorunu bazen psikolojik sorunlardan kaynaklanabiliyor. Tabi ki beni aştığı zaman beraber çalıştığımız, bu konunun uzmanı arkadaşlara yönlendiriyorum.

Diyet yapmak çok zor ve acılar içinde geçen bir süreç mi?
Uygulayacağımız programı hastamla birlikte hazırladığımız için hiç değil ve kesinlikle olmamalı. Çünkü o zaman sürdürülemez. Sosyal hayata katılmalarını özellikle destekliyorum. Her türlü ortamda keyifle sürdürülebilen program en doğrusudur. Kimseye diyet yaptıklarını söylemek zorunda değiller.

Sizden danışmanlık alan kadın ve erkeklerin olaya yaklaşımları nasıl? Sizce ne gibi yaklaşım farklılıkları var?
Erkekler genellikle kolesterol, hipertansiyon vb. gibi bir sağlık sorunuyla karşılaştıklarında, doktor söylediğinde fark ediyorlar kilo fazlaları olduğunu. Kadınlar fizikleriyle daha ilgililer. 2 kilo fazlası için bile bana başvuran çoktur. Çokta doğru yapıyorlar. Biriktirmemek gerek.

Zayıflamada kadınlar mı erkekler mi daha başarılı?
Erkekler kas yapılarından dolayı çok daha kolay kilo veriyorlar. Sadece karar vermeleri bile kilo kaybı için yeterli oluyor nerdeyse. Genellikle kadınlara göre çok daha disiplinli bir şekilde uygulayıp sonucu görmeden bırakmıyorlar.

İstediği kiloya ulaşanların mutluluklarıyla ilgili gözlemlerinizi anlatır mısınız?
Tartıdaki heyecanlı hallerini görmeniz lazım. “Hadi bismillah” diye dua ederek tartıya çıkanlar bile var. Kilo verip istedikleri forma, giysilere, sağlıklarına kavuşanların mutluluğu beni de çok mutlu ediyor. İşimin en keyifli tarafı da bu zaten.

Sizin danışmanlığınızda en çok kaç kilo kaybedenler oldu?
35, 45 kiloları bulanlar var. Ama 9-10 ay gibi uzun sürelerde tabi. Sağlıklı ve emin adımlarla gitmek gerek.

Kaybedilen kilo korunabiliyor mu?
Kısa sürede yanlış diyetlerle veya ilaçlarla verilen kilo kalıcı olmaz. Fazlasıyla geri alınır. Kime sorsan bir kilo verme hikayesi var. Ama bakıyorsun geri almış. Benim uyguladığım program hataları tespit edip yavaş yavaş düzeltmeye ve doğru beslenmeyi öğretmeye yönelik olduğu için artık geri almaları çok zor. Ancak bir sağlık sorunu veya gebelik gibi özel bir durum olması lazım.

Diyetin yanı sıra başka zayıflatma yöntemleri de uyguluyor musunuz?
Metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktiviteyi artırmalı, spor yapmalı. Benim en beğendiğim, bunu en kolay yapabilecekleri, fazla vakit almayan, hızlı ve etkili spor yapma imkanı veren Power Plate ile çalışıyoruz. Ona özel bir diyet programı ile birlikte uyguluyoruz.

Sizden sihir ya da mucize bekleyenler oluyor mu?
Hem de nasıl. Onlara diyet muskası yazıp boyunlarında gezdirmelerini yada diyet kağıdını suda bekletip, suyu içmelerini tavsiye ediyorum..)) Şaka bir tarafa mucize diyetlerin, ilaç kullanmanın zararlarını anlatınca ikna olup vaz geçiyorlar. Çok hızlı da kilo verdirebilirim ama zararlarını çok iyi bildiğim için asla şok diyetler yazmıyorum.

Bir diyetisyen olarak sizin güzelliğiniz acaba moral bozucu mu teşvik edici mi oluyor?
Çok teşekkür ederim.. Sağlığıma dikkat ediyorum. Hastalarıma uyguladığım kilo koruma programını kendime de uyguluyorum. İşim bu olduğu için ince ve iyi görünmek zorundayım. Kilo yönetimi konusunda çalışan bir diyetisyen fazla kilolu olmamalı ki karşısındaki de ikna olsun. Ben zayıflatabilirim diye ortaya çıktıysam ilk önce kendim örnek olmalıyım. Yoksa kendine hayrı yok deyip güvenlerini kaybederler, moralleri bozulur.